öltözTEtŐ – Anyukák, gyerekek, színtípusok Huszka Ági stílustanácsadó tollából

Anya, gyerek, színtípus – megéri a gyermeked színtípusán agyalni?


Az édesanyává válás az élet minden területén képes egy nagyot csavarni. Én ebből leggyakrabban az anyukák öltözködéshez való viszonyával találkozom.
Rengetegen számolnak be arról, mennyivel kevesebb időt töltenek azzal, hogy önmaguknak vásároljanak, és sokszor, még ha maguknak is indulnak el ruhát venni, mégis a gyermekosztályon sikerül kikötni.

A gyerekeknek vásárolni sokkal egyszerűbb és kevésbé energiaigényes, mint saját magunknak.
Rajtuk nincsen olyan sok egyedi arány, váll-mell-derék-csípő arány, vagy láb-torzó hosszból adódó különbségek. Könnyebb nekik bármit is venni, ami nagyjából be fog válni, az biztos.

A másik gyakori oka annak, hogy inkább a gyereknek vesszük meg a cukibbnál cukibb dolgokat sokszor az, hogy szeretnénk őket még inkább cukinak, extra aranyosnak látni.
És szeretnénk, hogy jól nézzenek ki.

Ezért sokszor kapok olyan kérdéseket anyukáktól, hogy vajon a gyermekük színtípusa hány éves kortól állapítható meg. De olyan is nem ritkán előfordul, hogy konkrét tippekkel jönnek hozzám az anyukák a 2-3 éves gyermekük színtípusát illetően. Sőt, pár hónapos terhesen is nemegyszer megkaptam már viccesen a kérdést, hogy “vajon a színtípusa milyen lesz?”

Elsőre kedves és vicces dolog ezen agyalni, és talán logikusnak tűnhet az, hogy a gyermekünknek is színtípus szerint válogatunk. Azonban ha a dolgok mögé nézünk, még akár negatív következményei is lehetnek annak, ha nagyon kötjük az ebet a karóhoz.

De őszintén, van olyan dolog, amiben a gyermekünk nem halál cuki?
Létezhet egyáltalán olyan szín a világon, amiben nem a saját gyerekeink a világ legzabálnivalóbb falati?
Meggyőződésem, hogy nem.

Teljesen feleslegesnek tartom azt, hogy az egyébként sem túl változatos gyerekruha-kínálatban még azon járjon az agyatok, hol találhatnátok meg azt a korall, hupilila, acélszürke vagy királykék színt, ami szerintetek előnyös a gyermeken. Vagy, hogy ugyan cuki az az unikornisos felső, amit ő választott, de baromira nem illik hozzá a színe.
A gyerekeknek hihetetlen antennái vannak. És úgy szívják magukba nem csak a sok tudást, az érzelmeket, a nonverbális jeleket és sokszor a hangulatunkat is.
Ha azt érzi, hogy valamiben nem tartjátok elég szépnek, annak hosszú-hosszú évekre nyúló következményei lehetnek.

Hihetetlen sok, kisebb.nagyobb testképzavart hoznak hozzám a vendégeim, jellemzően a hölgyek. És bizony, mivel én szeretek ezeknek leásni a mélyére, rengetegszer kiderül, hogy ezeknek egy-egy szülői reakció, nevelési minta áll a hátterében. Nem könnyű a kamaszkor sem, amikor a gyerekek szinte szisztematikusan utálják a saját, változó testüket. De még nehezebb úgy megélni, ha nem egy erős, önszeretetre bátorító csomaggal indul neki a kiskamasz a későbbi időszaknak.

Szeressétek a gyerkőcöket úgy, ahogy vannak. Bátorítsátok, bíztassátok, dícsérjétek, építsétek az énképét és az önbizalmát. Tanítsátok meg elfogadni és szeretni önmagát.
És ha önállóak a saját ruhaválasztásukkal kapcsolatban, akkor az ésszerű kereteken belül fogadjátok el a saját döntését – kinek Minnie, kinek Mickey, kinek Elza, kinek Pepa pig, kinek az unikornis a kedvence a ruháin. A lényeg, hogy azt érezze, az ő testével bizony semmi baj nincs.

Én csak azt tudom tanácsolni nektek, és az összes anyukának a világon, hogy vegyétek teljesen lazán a színtípus-kérdést, amennyiben nem a saját gardróbotokról van szó.
A személyes tanácsadásom a ti saját énidőtök, ahol önmagatokkal tudtok jobban megismerkedni, kicsit külső szemmel nézni magatokra, és akár hosszabb idő után közelebb kerülni ahhoz, akik ti vagytok. Ez már csak azért is fontos, mert ha ti is elfogadjátok és szeretitek a testeteket, sokkal könnyebb ezt átadni az utódoknak. Mert átlátnak ám rajtunk, de még mennyire! 🙂

A színtípus-elmélet pedig szuper módszer arra, ha ti szeretnétek megkönnyíteni a mindennapjaitokat. Hiszen a vásárlás, a sminkválasztás, a reggeli készülődés mind-mind könnyebbé válhat egy jól kialakított ruhatárral.
És ha kevesebbet kell magatok miatt stresszelnetek, akkor tuti sokkal kiegyensúlyozottabbak lesztek a gyerkőcökkel is. Hát nem jól jár mindenki, ha ti jóban vagytok önmagatokkal? 🙂

 

Írta: Huszka Ági, Agi Huszka Style, www.agihuszka.hu

Nyerd meg Te a 3 órás színtanácsadást és alkatelemzést, játsz velünk! Részletek a főoldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − négy =

Pin It on Pinterest