Végre valahára itt a jó idő, süt a nap, ismét lehet kinti programokat tervezni.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele… annak ellenére, hogy fantasztikusan szép tud lenni a hóesés (persze nem márciusban…) és a karácsonyt is imádom, azért én már borzasztóan vágytam a tavaszra.
Igaz, szinte nyárként robbant be az április. Bár, ha hinni lehet az előrejelzéseknek, azért lesz itt még változékony időjárás… mint gyakorló anyuka tudom, hogy ilyenkor (is) nagyon könnyen, szinte a semmiből megbetegszenek a kicsik. Ráadásul ha ez nem lenne elég, a közösségekben szinte biztos, hogy valamilyen vírus tombol. Így nem árt, ha a megelőzésért megteszünk mindent, ami csak tőlünk telik.
Egyre színesebb a zöldségválaszték és egyre tarkábbak a tavaszi gyerekruhák
Egyre változatosabb, egészségesebb ételeket tud fogyasztani a család és egyre tarkabarkábbak a baba- és kisgyermek ruhák.
Hoztam most pár szuper receptet, amit könnyen elkészíthetsz a csemetédnek:
# 1 Spenót
Bár a spenót klasszikusan megosztó zöldség. Gyerekként szinte senki sem szereti, pedig érdemes vele próbálkozni. Ősszel már megemlítettem, hogy a magas vastartalma miatt különösen hasznos táplálék.
Kb. 40 dkg alaposan megmosott és apróra vágott spenótlevelet keverj el két tojással és nagyjából 10 dkg teljes kiőrlésű liszttel. A lényeg, hogy nyúlós tésztát kapj. Ízesítsd pici sóval, borssal és tehetsz bele fokhagymát is. Ezt a masszát 200 fokon, 20 percig süsd, a felfújt tetejére akár sajtot is reszelhetsz. Szerintem nagyon finom, és az egész család eheti. 🙂
#2 Római saláta
A római saláta is klasszikusan tavaszi hozzávaló. Rengeteg benne a K-vitamin, de a C-vitamin, folsav, mangán, króm és B1-, B2-, B3-, B6-vitamin tartalma sem elhanyagolandó. Bármilyen húshoz, ha köretnek salátát szántok, érdemes ebből is belevágni pár darabkát. Nem árt tudni, hogy a belseje felé haladva egyre édeskésebbek a levelei, ezért az apróságok inkább a belső levelekből kapjanak, úgy nagyobb valószínűséggel eszik meg!
#3 Petrezselyem
Ne feledkezzünk meg a petrezselyemről sem, ami szerintem nem csak mutatós, de pompás az illata is. Nagyon szeretem használni. A vastartalma ennek is kiemelkedően magas. Gondolj bele, hogy húslevesen kívül még mennyi mindenhez fel tudod használni! Nálam például szendvicskrémeknél ő az abszolút befutó! A tonhalpástétom például tényleg percek alatt megvan: csöpögtesd le a tonhalról az olajat (vagy a vizet), törd össze villával, adj hozzá egy kevés vajat (én a teavajat sokkal jobban szeretem a margarinnál), vágj bele friss petrezselymet és meg is vagy 🙂 Pici citrom levével turbózhatod, szerintem só nem kell bele, de magadnak külön tehetsz rá. 🙂
A friss gyümölcsökre még várni kell egy keveset
De az aszalt gyümölcsökkel már lehet próbálkozni… A húsvéti csokidömping után ezerszer inkább ez, mint még egy csokitojás. 🙂
Mivel az időjárás még tartogat meglepetéseket, nem elég, ha csak az étkezésre figyelsz oda, az öltözködés továbbra is fontos marad!
És ami nagyon becsapós az az, hogy bár a levegő kellemes lehet, de sok lakásban a padló nem melegszik fel eléggé – a kicsik pedig hol töltik a legtöbb időt…? Nos, igen, a földön. Az örökmozgó babáknak, mint amilyen az én kislányom is, ezt a pocakvédőt ajánlom, nekünk nagyon bevált, főleg, mert például a konyhában tényleg elég hideg ilyenkor (is) a kő. Az estéket pedig ezekkel a szuper tipegő hálózsákokkal lehet „túlélni”, amelyek azon felül, hogy védik a kicsiket, még igazán álomporosak is 🙂
MamaBe – Mert Anyának lenni jó!
Tipegő hálózsákok, babaruhák, babaszoba kiegészítők.